Ristiäiset ja nimiäiset ovat ikimuistoisia juhlia.Perhe ja lähimmät ystävät kokoontuvat juhlimaan uutta tulokasta. Tässä viisi vinkkiä juhlien suunnitteluun:
1. Vierasmäärän arviointi
Ristiäiset ja nimiäiset keräävät usein laajan joukon sukulaisia ja ystäviä. Tee realistinen arvio vierasmäärästä ja suunnittele tarjoilut sen mukaisesti. Tämä auttaa välttämään ylitarjonnan ja sen ettei budjettisi ylity. Muista myös, että jotkut vieraat saattavat ilmoittaa tulostaan viime hetkellä, joten pientä joustoa on hyvä olla. Ja ethän unohda muistuttaa kaikkia sukulaisia, varsinkaan niitä, joiden muisti saattaa välillä pätkiä!
2. Erityisruokavaliot ja allergiat
Taitaa olla niin että joka suvussa on erilaisia ruoka-allergioita. Vieraat arvostavat, kun heidän ruokarajoitteensa huomioidaan. Muista varata gluteenittomia ja laktoosittomia vaihtoehtoja. Tiedustele vieraiden erityistarpeista etukäteen. Ja ethän unohda tehdä kauppalistaa etukäteen – on ikävää huomata juhlapäivänä, että unohtui ostaa gluteenittomat pikkusuolaiset.
3. Teeman mukaiset koristeet ja tarjoilut
Valitse ristiäisiin tai nimiäisiin sopivia koristeita, kuten nimikyltti kakkuun, puinen kakkukoriste tai kakkukoriste nimi. Koristelulla voi tuoda juhlaan henkilökohtaisuutta ja teemaan sopivaa tunnelmaa. Personoidut kakkukoristeet tekevät juhlakakusta erityisen ja ainutlaatuisen. Muista myös, että puinen kakkukoriste ei vain näytä kauniilta, vaan se on myös kestävä muisto juhlapäivästä.
4. Tarjoilujen käytännöllisyys
Helposti syötävät tarjoilut, kuten pikkusuolaiset, makeat leivonnaiset ja kakut, ovat suosittuja valintoja. Muista myös, että puhtaat ja riittävät astiat tekevät tarjoilusta sujuvaa. Kertakäyttöastiat voivat olla hyvä vaihtoehto suuremmissa juhlissa. Kakkujen koristelu voi olla etukäteen suunniteltu, jotta juhlapäivänä kaikki sujuu mutkattomasti. Ja vaikka kertakäyttöastiat ovat käteviä, ethän unohda, että roskia saattaa kertyä enemmän – varaa siis tarpeeksi roskapusseja.
5. Suunnittelu ja aikataulutus
Hyvä suunnittelu auttaa vähentämään juhlastressiä. Valmista osan tarjoiluista jo edellisenä päivänä, jotta voit keskittyä juhlapäivänä itse tapahtumaan. Kakkukoriste kannattaa tilata ajoissa, kakun voi koristella valmiiksi sekä muut leivonnaiset voi asettaa tarjoiluastioihin. Kakku voi olla juhlan keskipiste, jonka ympärille muut tarjoilut rakentuvat. Ja muistathan käydä kaupassa hyvissä ajoin – kukaan ei halua joutua jonottamaan viime hetkellä!
Hauska yksityiskohta: Muista myös, että joillakin sukulaisilla on tapana unohtaa juhlapäivän lähestyessä, joten pieni muistutus voi olla tarpeen. Ehkä myös varautua siihen, että joku saattaa eksyä matkalla – varaa siis tarpeeksi ohjeita ja puhelinnumeroita käden ulottuville.
Valmistusaika 30 minuuttia
2 (à 400 g) valmista täytekakkupohjaa (halkaisija 24 cm)
Täyte ja kuorrutus
8 dl vispikermaa
400 g vaniljarahkaa
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
Lisäksi täytteeseen
200 g minttusuklaapaloja
200 g marjahilloa
Kostutus
2–2½ dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
Koristelu
tuoreita marjoja, kuten esimerkiksi vadelmia, mansikoita, pensasmustikoita, karhunvatukoita ja/tai punaherukoita, syötäviä orvokkeja, tuoretta minttua ja pieniä marenkeja.
1. Vatkaa vispikerma napakaksi mutta kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljarahka, sokeri ja vaniljasokeri.
2. Laita kolmasosa kerma-rahkasta erilliseen kulhoon. Rouhi joukkoon minttusuklaa. Tämä minttusuklaa-rahkaseos tulee täytteeksi kakun sisään.
3. Jaa loppu kerma-rahka kuorruttamista varten kahteen pursotuspussiin. (Pursottaminen on helpompaa, kun pursotinpussi ei tule liian täyteen). Toisen pursotinpussin voit halutessasi varustaa pursotinterällä kuvioiden tekemistä varten.
4. Valmista kostutus sekoittamalla maito ja vaniljasokeri keskenään.
5. Nosta alin kakkupohja tarjoiluvadille ja kostuta pohja pullasudin avulla. Levitä päälle kerros hilloa ja minttusuklaa-rahkatäytettä. Nosta seuraava kakkulevy päälle. Jatka kostuttamista ja täyttämistä samalla tavalla, kunnes kaikki viisi väliä on täytetty. Kostuta lopuksi myös päällimmäinen kerros.
6. Kuorruta kakku. Leikkaa pursotinpussi auki saksilla. Paina pussin päästä kevyesti ja tee samalla pyörivällä liikkeellä spiraali kakun päälle. Levitä kerma-rahkaseosta lastan avulla kakun päältä sen reunoille asti.
7. Pursota loppu kuorrutus ruusukkeiksi kakun päälle. Koristele kakku tuoreilla marjoilla, mintunlehdillä ja marengeilla.
Vinkki: Jos täytettä jää yli, sen voi tarjota jälkiruokamaljoista ja koristella marjoilla. Koristele kakun päällinen nimikyltillä kakkuun ja puinen kakkukoriste viimeistelee juhlan. (Lähde: HS.fi)
Yhteenveto
Ristiäiset ja nimiäiset ovat tärkeitä hetkiä perheille, ja huolellinen suunnittelu tekee juhlasta ikimuistoisen. Valitse teemaan sopivat koristeet, kuten nimikyltti kakkuun tai puinen kakkukoriste, ja muista huomioida vieraiden ruokarajoitteet. Näin varmistat, että juhla on miellyttävä kaikille osallistujille.
Näillä vinkeillä voit järjestää unohtumattomat ristiäiset tai nimiäiset, joissa jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu ja vieraat tuntevat itsensä tervetulleiksi. Juhlakoristeet ja personoidut kakkukoristeet tekevät juhlastasi erityisen ja ikimuistoisen. Muista nauttia juhlan jokaisesta hetkestä – myös niistä pienistä, odottamattomista kommelluksista!